In onze vorige blogposts hebben we het complexe verband tussen ESG en de waardeketen (value chain) geïntroduceerd, evenals bestaande en toekomstige regelgeving die zich richten op de waardeketen.
We weten dat een bedrijf grote risico’s loopt op het gebied van naleving van wet- en regelgeving (waaronder boetes, straffen en rechtszaken) als de waardeketen niet op orde is. Maar zijn er nog andere risico’s bij het verwaarlozen van je waardeketen? Of omgekeerd, biedt een sterk waardeketenbeheer meer groeikansen? Natuurlijk zijn die er! We lichten er vijf verder toe.
De 5 risico’s bij het verwaarlozen van jouw waardeketen:
- Reputatieschade en kritiek van stakeholders.
- Ontevredenheid en personeelsverloop.
- Verstoringen in de supply chain en operationele kwetsbaarheid.
- R&D – gebrek aan innovatie en concurrentievermogen.
- Financiële risico’s en bezorgdheden van investeerders.
1.Reputatieschade en kritiek van stakeholders
Mensenrechtenschendingen door of milieuproblemen bij partners in de waardeketen kunnen leiden tot negatieve publiciteit en kritiek van belanghebbenden. In een tijdperk van verhoogd sociaal bewustzijn zal de reputatie van een bedrijf er aanzienlijk onder lijden als het gelinkt wordt met nalatigheid op het gebied van milieuzorg, eerlijke arbeidspraktijken of ethisch bestuur door haar partners.
Een lukrake ESG-aanpak met betrekking tot uw waardeketen kan er ook voor zorgen dat een onderneming commerciële kansen mist. Veel consumenten maar ook B2B-klanten zoeken actief naar partners met sterke een duurzaamheidsvisie waardoor een gebrek aan engagement van ESG in de waardeketen kan resulteren minder groei en gemiste kansen. Omgekeerd geeft het actief en structureel naleven van een duurzaamheidsstrategie het een aanzienlijk voordeel bij aanbestedingen, RFP-processen en commerciële opportuniteiten.
2. Ontevredenheid en personeelsverloop
Een tweede risico in de categorie reputatieschade betreft een specifieke doch uiterst belangrijke groep stakeholders: de werknemers en nieuw talent.
Werknemers vandaag de dag zoeken werkgevers met een toewijding aan ethische milieuprocedures en sociale verantwoordelijkheid. Als deze verwachten niet worden ingelost zal dit leiden tot verlies van talent en een verhoogd verloop binnen de organisatie.
Omgekeerd kan een strategische duurzaamheidsvisie, die ook de waardeketen omvat, een positieve impact hebben om het team net te motiveren en het beste nieuwe talent aan te trekken.
3. Verstoringen in de supply chain & operationele kwetsbaarheid
Klimaatverandering drijft de prijzen op en vermindert de beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen (bijv. cacao of elektriciteit). Dit kan ervoor zorgen dat de operationele kosten stijgen en financiële verliezen toenemen. Of erger nog, het kan uw activiteiten volledig stilleggen als noodzakelijke grondstoffen of material niet meer beschikbaar zijn.
Vanuit een kansenperspectief kan een duidelijk beeld van de risico’s in uw waardeketen de veerkracht van uw activiteiten vergroten. Indien er inzicht is over potentiële onbeschikbaarheid van materialen of prijsstijgingen, kan tijdig voldoende voorraden worden aangelegd, naar alternatieven worden gezocht of kan proactief gecommuniceerd worden over levertermijnen en prijsverhogingen. Dit zorgt ervoor dat de onderneming zal blijven draaien wanneer uw concurrenten die zich niet op de waardeketen focussen in zwaar weer verkeren.
4. R&D – gebrek aan innovatie en concurrentievermogen
Dit risico sluit aan op risico #3 hierboven, bedrijven die ESG niet integreren in hun waardeketen kunnen innovatiekansen missen. Door in kaart te brengen waar de risico’s in de waardeketen liggen, zullen de gebieden waar innovatie noodzakelijk is, identificeerbaar worden. Als materiaal X steeds zeldzamer wordt of alleen op één locatie ter wereld te vinden is, is dat het perfecte terrein om te innoveren voor meer veerkracht.
Op die manier verminderen potentiële risico’s in de waardeketen en zal u sneller dan concurrenten kunnen innoveren. Het begint allemaal met dit duidelijke overzicht van en inzicht in uw waardeketen.
5.Financiële risico’s en bezorgdheden van investeerders
Investeerders geven steeds meer prioriteit aan duurzaamheid. Onvoldoende ESG-integratie doorheen de relaties binnen de waardeketen, kan leiden tot financiële risico’s. Indien een bedrijf als minder duurzaam en onverantwoordelijk beschouwt, kan dit de aandelenkoersen en toegang tot nieuw kapitaal beïnvloeden.
Omgekeerd opent een sterke duurzaamheidsaanpak (inclusief in uw waardeketen) de deur voor jouw onderneming richting meer investeerders en betere rentetarieven.
Bovenstaande vijf risico’s en kansen tonen het belang van de waardeketen en de implementie van een ESG-beleid hierin. Duurzaamheid gaat niet alleen om de naleving van wet- en regelgeving, maar over de operationele en financiële successen als bedrijf.
In de volgende en laatste blogpost zoomen we in op hoe contractbeheer een cruciale rol kan spelen bij het beheren van deze risico’s en het grijpen van kansen.
Auteur: Hans van Dam, Nathalie De Decker